Suzanne van Lieshout, Smart Logistics project leader at
SmartwayZ.NL:

“DEFLog is een basisvoorziening die
andere dingen mogelijk maakt”

SmartwayZ.NL is een innovatief mobiliteitsprogramma in Zuid-Nederland. Het richt zich op het verbeteren van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en duurzaamheid en het stimuleren van mobiliteitsinnovatie in Noord-Brabant en Limburg. Als projectleider Smart Logistics is Suzanne betrokken bij de uitrol van verschillende slimme logistieke diensten en oplossingen, met verschillende gebruikers. DEFLog voorkomt dat zij met al deze gebruikers aparte afspraken moet maken.

Inzicht als basis voor productontwikkeling

Suzanne: “We ontwikkelen vanuit SmartwayZ.NL verschillende dashboards voor vrachtverkeer. Eén van die dashboard geeft ons inzicht in logistieke vervoersstromen: waar rijdt het vrachtverkeer op welk moment? Waar komen de trucks vandaan en waar gaan ze naar toe? Op basis van die inzichten maken wij beslissingen voor onze producten en diensten. We focussen ons, afhankelijk van de cijfers, bijvoorbeeld meer op lange afstandsvervoer of juist op stadslogistiek. En we bepalen op welke gebieden de focus moet liggen.”
Suzanne van Lieshout 9e3011d2

DEFLog: ‘massa’ maken zonder gedoe

“In het dashboard kunnen wij een geografisch gebied selecteren en zien wat daar rijdt. Dat kan dankzij data uit voertuigen: trucks sturen om de zoveel tijd automatisch een bericht met hun locatie. Die data krijgen we nu van de ontwikkelaar van het dashboard, Route42. Om écht inzicht te krijgen in vrachtverkeer, heb je meer data nodig. Door gebruik te maken van DEFLog krijgen we data van meerdere bronnen en dus ook van veel meer voertuigen. Dit helpt ons om ‘massa’ te maken. Zonder DEFLog zouden we met iedere vervoerder aparte afspraken moeten maken: in welk format moet de data aangeleverd worden, welke velden vullen we wel of niet, wie mag de data gebruiken en waarvoor mag het gebruikt worden? Nu is dat allemaal geregeld en vastgelegd in DEFLog, dat scheelt een hoop gedoe.”

Makkelijk samenwerken

“Ik zie DEFLog echt als een basisvoorziening, het maakt andere dingen mogelijk. Dat is voor een programma als SmartwayZ.NL, met meerdere mobiliteitsdiensten en -oplossingen, heel aantrekkelijk. En het maakt het makkelijker voor vervoerders die met ons samenwerken. Er is maar één systeem waar zij op in hoeven te pluggen. Vervolgens kan de data voor meerdere toepassingen en dus ook voor het dashboard gebruikt worden.”