Eén standaard voor data-uitwisseling voor heel Nederland

Transportbedrijven zijn dol op logistiek, maar hebben minder met IT. Dus de drempel om aan de slag te gaan met digitalisering, ligt hoog. Hierop speelt Janneke Nijsing perfect in met haar rol als projectleider bij SmartwayZ.NL. En daarom werkt ze al sinds 2018 met ons samen. Want wil je zo’n brancheverandering teweegbrengen? Dan begin je bij de ICT-leveranciers die de software voor de ondernemers maken. En om díé te bereiken, kun je volgens Janneke het best bij ons starten. In dit artikel lees je wat onze samenwerking jou en de branche oplevert.

Mobiliteitsprogramma

SmartwayZ.NL is een samenwerking tussen overheden, markt- en kennispartijen en een aantal andere belanghebbenden. Samen willen ze in Zuid-Nederland de doorstroming van het verkeer verbeteren en innovatie stimuleren. Janneke vertelt: “Als mobiliteitsprogramma zijn we actief in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Hierbinnen verbeteren we enerzijds de infrastructuur en de bereikbaarheid. Anderzijds passen we zoveel mogelijk slimme mobiliteitsoplossingen toe.

Dit laatste noemen wij ‘Smart Mobility’ en heeft als doel het verkeer slimmer, flexibeler, duurzamer, veiliger én betaalbaarder te maken. Je kunt hierbij denken aan Smart Asset Management, waarbij we via autosensoren informatie verzamelen over de kwaliteit van het wegdek en de verkeersveiligheid. Of denk aan slimme verkeersregelinstallaties (iVRI’s) die de doorstroming verbeteren.”

Concrete resultaten op de weg

Janneke komt oorspronkelijk uit de retailbranche. Ze werkte tweeëntwintig jaar bij Albert Heijn, waar ze de laatste jaren onderdeel was van de transportafdeling. Hier introduceerde ze de Control Tower én begeleidde ze het selectietraject van een nieuw planningspakket. Haar interesse in de branche groeide en op een dag besloot ze voor zichzelf te beginnen. Het was tijd om digitalisering in de gehele sector transport en logistiek verder op gang te brengen.

Eén van haar eerste opdrachten was bij SmartwayZ.NL. “Samen met Route42 startte ik binnen SmartwayZ.NL een project over inzicht in vrachtverkeer. Hiermee wilden we verduidelijken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van data. Zo maakten we bijvoorbeeld inzichtelijk wat ‘hotspots’ zijn voor afwijkend rijgedrag. En we onderzochten wat ervoor nodig is om inzichtelijk te krijgen hoe vrachtverkeer zich beweegt op de weg.

Er is van alles mogelijk en er is ontzettend veel data beschikbaar. De uitdaging ligt in het generiek maken van de data-uitwisseling. Denk hierbij aan een slim businessmodel voor het delen van data en het beheren van onderlinge afspraken over het delen en gebruiken van de data.”

Generieke standaard

Jannekes doel bij SmartwayZ.NL is duidelijk: één standaard voor data-uitwisseling voor heel Nederland. “Het moet niet zo zijn dat als een chauffeur de grens overrijdt naar Gelderland of Utrecht, dat hij een andere app nodig heeft en verkeersdata ergens anders vandaan moet halen. Daarom werken we bijvoorbeeld ook nauw samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen willen we het gebruik van data laagdrempelig maken voor álle provincies in ons land.

Dit is een mooie uitdaging, want de transport- en logistiekbranche bestaat voornamelijk uit familiebedrijven die hélemaal weg zijn van transport, maar niet van ICT. Hierdoor zijn ze vaak voorzichtig met digitalisering. In gesprekken merk ik dat ze het lastig vinden om de consequenties in te schatten van bepaalde veranderingen. Ze weten niet wat de juiste keuze is en maken hierdoor helemaal geen keuze.”

ICT-leveranciers

Ondernemers in de transport en logistiek moeten geholpen worden bij hun onwetendheid en wantrouwen. “Dit vind ik ook het mooiste aan mijn werk. Ik wil de gevolgen en mogelijke risico’s voor hen in kaart brengen. En laten zien dat het eigenlijk allemaal niet zo spannend is. Dus de afgelopen jaren kwam ik veel bij hen over de vloer. En tegenwoordig ben ik ook veel in gesprek met ICT-leveranciers. Dit is natuurlijk noodzakelijk, als ik wil dat de branche digitalisering meer accepteert.

Een succesvolle verandering begint namelijk bij gebruiksvriendelijke IT-systemen, die met elkaar kunnen koppelen. Ondernemers willen niet overspoeld worden met losse apps. Daarom is het zo belangrijk dat ICT-leveranciers meer samenwerken. En om dát te realiseren, wist ik dat ik bij DALTI moest zijn.”

Samenwerking DALTI

“De samenwerking tussen SmartwayZ.NL en DALTI groeide op een natuurlijke manier. Inmiddels draaien we samen allerlei projecten. Zoals FTMAAS, DEFLog en de standaard koppeling tussen een Fleet Management Systeem (FMS) en Smart Mobility. Hierdoor hoeft een chauffeur minder vaak te stoppen bij een stoplicht, bespaart hij tijd en brandstof én ontvangt hij meldingen over bijvoorbeeld stilstaande voertuigen en wegwerkzaamheden. Het resultaat? Veiligere verkeerssituaties en een meer uitgeruste chauffeur op zijn eindbestemming!

Eigenlijk willen we dat bij elke innovatie die we bedenken minimaal één of twee ICT-leveranciers vanuit DALTI zijn aangesloten. Zodat we bij hen kunnen toetsen hoe de logistieke IT-wereld op ons idee reageert en of het voldoende draagvlak krijgt. Dit lukt tot nu toe goed en helpt ons enorm.”

DALTI lid worden

‘Samen’ is volgens Janneke het sleutelwoord voor onze branche. “Als we elkaar niet vinden, worden zaken aan ons opgedragen. Oplossingen worden niet gestandaardiseerd of ontstaan zelfs dubbel. En dat zorg er weer voor dat ondernemers geen keuzes (durven te) maken. Alleen door elkaar op te zoeken, kunnen we digitalisering in de hele Nederlandse transport- en logistiekbranche op de juiste manier aanvliegen.

Voor ICT-leveranciers is DALTI een goede plek om uitdagingen te bespreken. Of dit nu gaat om standaarden, personeelszaken, businessmodellen of wat dan ook. Je ‘kijkt niet in elkaars keuken’, je léért van elkaar. Zo ís het, dus zo moet het gezien worden.”

Samenwerken?

Als branchevereniging staan we niet alleen altijd open voor leden, maar ook voor nieuw partnerschap. Dus zet jij je ook actief in voor de transport- en logistiekbranche en ben je overtuigd van het belang van krachten bundelen? Laten we dan vooral even kennismaken!Eén standaard voor data-uitwisseling voor heel NederlandEén standaard voor data-uitwisseling voor heel Nederland 

Bron: Samenwerking SmartwayZ.NL | ICT, transport en logistiek | DALTI

Verwante artikelen

Reacties